De Sales Coach Blog

De-Sales-Coach-Social-Selling-Cursus-Workshop-Training-Leadgeneration-Lead-Gen-IT-ICT-Social-Selling_Verkooptraining_Teambuilding_Acquisitie_deursticker-eneco
Als leverancier heb je te maken met andere bedrijven die soortgelijke producten of diensten leveren als jij: jouw concurrenten.

Stel dat je een “commodity product” verkoopt, ofwel gemeengoed. Waarmee maak je dan het verschil? Immers: klanten kunnen overal terecht voor hetgeen dat jij te bieden hebt.

De energiemarkt is hiervan een goed voorbeeld. Stroom. Gas. Who cares? Het moet werken en goedkoop zijn en het liefst geen administratieve rompslomp. Toch?

Praktijkvoorbeeld – Eneco

Zo worden we sinds het vrijgeven van de energiemarkt allemaal benaderd door de grote energiemaatschappijen. Waarmee maken zij nu het verschil ten opzichte van de concurrentie?

Als klant van Eneco ontvang ik hun nieuwsbrief. Zo stond daar eens een ludieke actie in over een deursticker…

De pijn

Je kent het wel. Er wordt aangebeld en je doet open. Een verkoper van een energiemaatschappij. Of je interesse hebt in overstappen. Dat doe je dan één keer en daarna nooit meer. “Nee maakt u zich geen zorgen, overstappen is zo gedaan”. Ja dat klopt. Alleen daarna ontvang je een jaarlang dubbele post ;-(

Enfin. Je wil dat niet (meer). En daar komt  het idee van Eneco.

De analyse van het probleem

Wat heeft Eneco bedacht? Kunnen we iets verzinnen dat niet alleen onze klanten helpt, maar tevens ons goed doet? Laten we in de schoenen gaan staan van de klant.

Wat is zijn probleem? Welnu, aan de deur (en telefonisch) gestoord worden door alle energiemaatschappijen.

En wat is ons probleem? Overstappende klanten.

De oplossing: deursticker

Via de nieuwsbrief werd ik getriggered om mee te doen aan de aktie: een deursticker die mij als klant rust geeft en voor Eneco de concurrentie buiten de deur houdt. Wat een briljant idee! Na het aanvragen van de sticker, ontving ik na een paar weken onderstaande brief.

De-Sales-Coach-Social-Selling-Cursus-Workshop-Training-Leadgeneration-Lead-Gen-IT-ICT-Social-Selling_Verkooptraining_Teambuilding_Acquisitie_salesbootcamp_eneco_deursticker-brief

En hier het resultaat:

De-Sales-Coach-Social-Selling-Cursus-Workshop-Training-Leadgeneration-Lead-Gen-IT-ICT-Social-Selling_Verkooptraining_Teambuilding_Acquisitie_deursticker-eneco_0
Opbrengst voor klant

    • Rust in huis

Opbrengst voor Eneco

    • Een trouwe klant erbij

Moraal van het verhaal:

Ga in de schoenen staan van je klant. En verzin ludieke manieren waarop je hem kunt verrassen en jezelf goed kunt doen.

Veel succes met de verkoop!

Jarco Penning

jarco@desalescoach.eu